Συνέντευξη στην ιστοσελίδα new-deal.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΄΄SECURITY΄΄

newdealΤην χρονική περίοδο που διανύουμε υπάρχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη εύρεσης εργασίας . Γίνεται πολύς λόγος για το πια δουλειά θα βρουν οι νέο εξερχόμενοι από το σχολείο ,τι να σπουδάσουν, που να προσανατολιστούν εργασιακά αλλά και όσους η μοίρα τους έφερε εκτός εργασίας τι μπορούν να κάνουν τώρα .

Το επάγγελμα της Ιδιωτικής Ασφάλειας όπως το λένε αυτοί που γνωρίζουν το Security όπως το λέμε οι περισσότεροι .Είναι ένα επάγγελμα που παγκόσμια απασχολεί περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ελλάδα περίπου 70.000 εργαζόμενους σε περίπου 2000 εταιρείες και κάπου 1000 με 2000 εργαζόμενους σε ατομικά CURITYσυμβόλαια εργασίας από στατικούς φύλακες μέχρι ομάδες συνοδείας.

Μέσα σε όλο αυτό αν προσθέσουμε και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρονια με τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος στην Ασφάλεια που οριοθέτησε το κράτος σε συνεννόηση με δυο υπουργεία Παιδείας και Δημοσίας Τάξεως καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται λόγος για το επάγγελμα αυτό

Συζητήσαμε το αντικείμενο αυτό με τον κ. Γιώργο Κεραμιδά, που δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια στην εργασία αυτή, από απλός φύλακας ασφάλειας όπως λέει ο ίδιος ότι ξεκίνησε μέχρι Διευθυντής Ασφαλείας μεγάλου ομίλου ,Επιχειρησιακός Διευθυντής Ασφαλείας, Σύμβουλος, Εκπαιδευτής και Ιδρυτής Εταιρείας Εκπαιδεύσεων .

ΕΡ. Κύριε Κεραμιδά μεγάλη διαδρομή κάνατε στην καριέρα σας είναι εφικτό αυτό να γίνει και τώρα από τα νέα παιδιά;
ΑΠ. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για το επάγγελμα μας. Ο μόνος λόγος που μιλάω για την επαγγελματική διαδρομή μου είναι για να πω σε όλους ότι ο καθένας μας μπορεί να πετύχει όποιον στόχο βάλει .Πραγματικά το τελευταίο διάστημα, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την Ιδιωτική Ασφάλεια . Η εγκληματικότητα που περιλαμβάνει ληστείες , απαγωγές και ομηρίες , κλοπές , παραβίαση του οικογενειακού μας ασύλου και λεηλασία του , το ίδιο και σε επιχειρήσεις μας έχουν κάνει τους περισσότερους να ζητούν από ειδικούς και Εταιρείες Ασφαλείας να τους δώσουν λύσεις από ένα σύστημα συναγερμού μέχρι επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας ανάλογα πάντα το μέγεθος του προβλήματος μας
ΕΡ. Εκεί λοιπόν είναι και η απάντηση γιατί είναι επάγγελμα με μέλλον και διάρκεια όπως αναφέρεται και σε μελέτη ευρωπαϊκή για τα επαγγέλματα.

 

ΑΠ. Είναι αλήθεια ότι συγκαταλέγεται μέσα στα 10 επαγγέλματα του μέλλοντος Οι διάφορες έρευνες δείχνουν αύξηση ποιοτικού επιπέδου προσωπικού, αυξητικές αναπτυξιακές τάσεις και μέλλον εργασιών «σίγουρο». Στις ΙΕΠΥ αναπτύσσεται τάση συγχωνεύσεων και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, φθάνει δε μέχρι της εμπλοκής κρατών.

ΕΡ. Το έχουμε ακούσει και αυτό για ξένες εταιρείες που θα αναλάβουν «δράση» στην Ελλάδα

ΑΠ. Υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες χρόνια στην Ελλάδα που έχουν και το μεγάλο μερίδιο στην αγορά , έχουμε τα γνωστά «βραχιόλια» για αυτούς που έχουν ποινές στέρησης ελευθερίας, υπάρχουν τα κέντρα κράτησης μεταναστών που φυλάσσονται από ΙΕΠΥΑ και αστυνομία υπάρχει ένας οργασμός εργασιών πάνω στο αντικείμενο και σε φυσική και σε ηλεκτρονική ασφάλεια (cctv , συναγερμοί κ.α)

ΕΡ. Μέσα σε όλο αυτό που αναφέρετε ποια είναι οι θέση των εργαζομένων ? Είναι καλά αμειβόμενοι ?
ΑΠ. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι καλά αμειβόμενοι. Οι καταστάσεις αυτές, ξεκίνησαν από την «οπτική» των ΙΕΠΥΑ, για μεγιστοποίηση οφέλους, από τις ευκαιρίες, με συνακόλουθη επίπτωση, στο να παραγνωρισθούν βασικά ουσιαστικά σημεία της φύσης του «Security».
Με συνελκόμενο τη διαμόρφωση μιας στρεβλής κατάστασης, τη μη κολακευτική εικόνα, την εκμετάλλευση του προσωπικού, την ανυπαρξία αυτοεκτίμησης των εργαζομένων και τη μη επαρκή απόδοση .Έτσι έχουμε εργαζόμενους με μειωμένη η χειρότερα καθόλου ασφάλιση (μισό η καθόλου ένσημο !!!),μισθούς επιεικώς απαράδεκτους και ένα φαύλο κύκλο, δεν με πληρώνουν καλά δεν δουλεύω καλά .
ΕΡ. Τότε πως γίνεται να ανθεί το επάγγελμα ?

ΑΠ. Το επάγγελμα είχε καλύτερο παρελθόν, όπως όμως και όλα τα επαγγέλματα μας πριν την κρίση και φαίνεται ότι έχει και μέλλον όπως αναφέρουν και οι μελέτες παγκόσμια. Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι με αρκετά χρονια υπηρεσίας αναβαθμίζονται όσο μπορούν εκπαιδευτικά για να είναι έτοιμοι για τις όποιες εξελίξεις θα έρθουν γιατί η ασφάλεια είναι «ζωντανός» οργανισμός που πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις για να είμαστε έτοιμοι πάντα αλλά και οι νέοι βλέπουν μια καριέρα που μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα ποιο αναβαθμισμένη σε επίπεδο σπουδών αφού πια ο εργαζόμενος πρέπει να έχει αρκετές γνώσεις . Ιδιαίτερα, μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, που συνεχίζει να φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Χώρα μας, αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, μέσα σε γοργά μεταβαλλόμενο και στενά αλληλεξαρτόμενο κόσμο. Ο τελευταίος χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό των επιχειρήσεων του κάθε κλάδου αλλά και από την ανάδυση της διττής αποστολής-κοινωνικής και οικονομικής – της εκπαίδευσης και για το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Ο εργαζόμενος στην παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου «να τα βγάλει πέρα», στο άμεσο μέλλον, θα χρειασθεί ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων για να προσαρμοστεί με ευελιξία στις αλλαγές, που πλησιάζουν. Μάλιστα επισημάνθηκε και από τους ειδικούς της Ε.Ε. για την παγκοσμιοποίηση και καθορίσθηκε ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς, με βασικούς στόχους ο πρώτος, των οποίων, προσδιορίστηκε ως κατάλογος απαιτουμένων ικανοτήτων, για την προσωπική και επαγγελματική, ολοκλήρωση και ανάπτυξη του προσωπικού ασφαλείας και την ενεργό ιδιότητά τους ως πολίτες.
ΕΡ. Εκεί μπαίνει η εκπαιδευτική σας προσπάθεια μέσο της εταιρείας σας ?
ΑΠ.Η PST (PROFESSIONAL SECURITY TRAINING), ιδρύθηκε , μετά τη διαπίστωση, ύστερα από μακροχρόνιες συνεργασίες και ζυμώσεις ότι, η επένδυση στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και κατάρτιση, στον τομέα της παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, μπορεί να αποδειχτεί σημαντικότερη, σε περιόδους οικονομικών δυσχερειών και κρίσης. Μάλιστα κατά γενική ομολογία, οι τομείς αυτοί, (εκπαίδευση, συνεχιζόμενη επιμόρφωση),είναι οι πλέον φιλικοί, προς την ανάπτυξη. Ιδίως  σήμερα, που γίνεται λόγος για τη Βιομηχανία της Ιδιωτικής Ασφάλειας, η οποία ήδη αναπτύσσεται, με καταιγιστική εμπλοκή της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Παράλληλα στηρίζεται τόσο στην ένταση κεφαλαίου όσο και στην ένταση εργασίας . Ιδιαίτερα υφίστανται εξόχως σημαντικές απαιτήσεις στην πρόληψη των κινδύνων, εξειδικεύσεις και παράλληλα παρατηρείται, αλματώδης ανάπτυξη ,σχετικών σπουδών, σε ένα πλαίσιο δια βίου μάθησης και συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και κατάρτισης.

ΕΡ. Δηλαδή δεν είναι άλλη μια εταιρεία εκπαιδεύσεων?
ΑΠ. Με απόλυτη ειλικρίνεια αλλά και επιχειρήματα λέω όχι. Ξεκινήσαμε, τη διάνοιξη ενός νέου πεδίου δραστηριότητας στην εκπαίδευση και με βάση τις αρχές του Management και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Πρώτα καταλογοποιήσαμε τις απαιτούμενες ικανότητες, ενός σύγχρονου ανθρώπου που είναι εργαζόμενος, στην παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας. Τις ανιχνεύσαμε ως δεξιότητες και στάσεις στην επικοινωνία, στις απαιτούμενες γνώσεις ανά τομέα του επαγγέλματος και στη μεταγνωστική ικανότητα, (learning to learn), στην πρωτοβουλία και ακόμη στην επιχειρηματικότητα.
Για ανταπόκριση στις μεταβολές καταστάσεων ασφαλείας, σε ένα συνεχώς προς το πιο πολύπλοκο, εξελισσόμενο κόσμο και σκοπεύοντας όχι μόνο στη διατήρηση της εργασίας σας αλλά και στην επαγγελματική άνοδο.
Δημιουργήσαμε δυο πρωτοποριακά καινοτόμα προγράμματα Το πρώτο για εργαζόμενους σε κάθε βαθμίδα ιεραρχική από το τελευταίο σκαλί της εργασιακής πυραμίδας μέχρι διευθυντές ασφαλείας και από τον νεοεισερχόμενο στον χώρο που ψάχνει τα σωστά βήματα μέχρι τον πολλά χρόνια εργαζόμενο που έχει βαλτώσει η θέλει να αναβαθμιστεί άμεσα Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Security Coaching Με οργανωμένο / συστηματικό τρόπο βοηθάω το ενδιαφερόμενο άτομο να επανεφεύρει τον εαυτό του να βελτιώσει την ζωή και να επιτύχει τους επαγγελματικούς του στόχους . Στόχος μου είναι να κυλήσει η ώρα παραγωγικά , να μπουν προτεραιότητες ,να τεθούν οι στόχοι και να παραμείνει συγκεντρωμένος στους στόχους του. Μαζί δεσμευόμαστε στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

ΕΡ. Αυτό το πρόγραμμα που αναφέρετε και ακούγετε ελκυστικά ενδιαφέρον πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος να παρακολουθήσει ?
ΑΠ. Γίνονται δυο συνεδρίες μια ατομική και μια ομαδική .
ΕΡ. Δηλαδή σε μερικές ώρες λέτε πως έχει κάποιος τέτοια αποτελέσματα ?
ΑΠ. Δεν κάνω «μαγικά κόλπα»! Είναι δύσκολο να σας το εξηγήσω αλλά προσπαθούμε μέσα από τεχνικές συγκεκριμένες να επιτύχουμε τους στόχους που θα μπουν. Σας διαβεβαιώνω πως το επιτυχαίνομε αυτό γι αυτό και τόσοι συνάδελφοι μας που το έχουν παρακολουθήσει γραφούν τόσο καλά σχόλια στην σελίδα μας , ώστε να έρθουν και άλλοι στις συνεδρίες .Προλαβαίνοντας σας, θα σας πω ότι το κόστος της συνεδρίας της ομαδικής είναι 45 ευρώ και της ατομικής 100 .Ποσά ,που μπορεί κάποιος να κάνει προσπάθεια να τα διαθέσει για την καριέρα του.
ΕΡ. Πραγματικά ενδιαφέρον και ως αποτέλεσμα και ως τιμή . Το δεύτερο καινούριο σας πρόγραμμα ?
ΑΠ. Τα δεύτερο μας καινοτόμο πρόγραμμα λέγεται SMART . Specific (Εξειδικευμένη), Measurable (Μετρήσιμο), Achievable (Επιτεύξιμο), Realistic (Ρεαλιστικό), Time Based Orientated. (Στηριζόμενο σε χρονοδιάγραμμα).
Αφορά αυτούς που θέλουν η δραστηριοποιούνται στην Συνοδευτική Ασφάλεια και σε ένα τριήμερο σεμινάριο πολλών ωρών καθημερινά μαθαίνουν πώς να σταθούν σωστά μέσα σε μια ομάδα ασφαλείας .Αντίθετα με αυτό που λένε οι περισσότεροι «προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα» εμείς λέμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ . Οι συνεργάτες μου και εγώ ανήκουμε χρόνια στο χώρο της συνοδευτικής ασφάλειας γνωρίζοντας τα πράγματα εκ των έσω και λειτουργώντας κάτω από όλες τις εργασιακές συνθήκες.
ΕΡ. Προλαβαίνοντας σας τώρα εγω να ρωτήσω για κόστος ?
ΑΠ. Το κόστος είναι 550 ευρώ για μια εκπαίδευση έκπληξη . Αν κάνετε ερεύνα τιμών θα διαπιστώσετε το πόσο οικονομικό πρόγραμμα είναι χωρίς όμως από εμάς να μειώνετε καθόλου η μέγιστη απόδοση του .Το μόνο ευχάριστο πρόβλημα μας είναι ότι επειδή είναι με μικρό αριθμό εκπαιδευόμενων (έως 6) δεν προλαβαίνουμε τις δηλώσεις συμμετοχής Όλοι θέλουν τώρα !!
ΕΡ. H χρονιά που πέρασε, ήταν γεμάτη για σας λοιπόν ?
ΑΠ. Δημιουργήσαμε ημερίδες ειδικής θεματολογίας, συνέδρια,σεμινάρια ,εκπαιδεύσεις σε πλήθος αντικειμένων .Έχω την τιμή να με εμπιστεύονται τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ονόματα. Η P.S.T, έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί στην παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών, δια βίου μάθησης, έχει αναπτύξει συνεργασίες με επιφανείς Οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Έρευνας Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (RIEAS), του οποίου ο επικεφαλής , ο διεθνής διακεκριμένος Dr. John NOMIKOS, είναι και διδάσκων, σε ειδικά προγράμματα της PST, με Πρωτοβουλίες για την επιστημονική ανάπτυξη του Security Management, όπως η Roifor Roi (Risk Observers International for Return on Investment) και διαθέτοντας εξαιρετικούς εκπαιδευτές επί του πεδίου της πρακτικής εκπαίδευσης, σε επιμορφωτικά προγράμματα Το σπουδαιότερο είναι, ότι οι συνεργάτες μας έχουν εμπειρία διεθνή , έχουν εκθέσει τα συμπεράσματά τους, με πολλές δημοσιεύσεις, σε Ελλάδα και Εξωτερικό και έχουν αναγνωριστεί ως εκπαιδευτές επί του πεδίου, όπου λειτουργούν ως διευκολυντές, (facilitators), της μάθησης με συγκεκριμένα αποτελέσματα μαθησιακά και ικανοτήτων. Μάλιστα είμαστε οι πρώτοι, που στην εκπαίδευση χρησιμοποιήσαμε, εκτός άλλων μοντέλων και το μοντέλο των κριτικών γεγονότων, γνωστότερο ως NADLER, που πρωτοεφαρμόσθηκε στην Ελλάδα, από τον Κο Σπύρο Κυριακάκη τον οποίο είχαμε την τιμή και χαρά να τον βραβεύσουμε πρόσφατα για τη πολύχρονη προσφορά του

ΕΡ. Ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπατε για ένα επάγγελμα που φαίνεται να έχει μέλλον στην Ελλάδα και πραγματικά με εντυπωσίασε ο τρόπος προσέγγισης της εκπαιδευτικής σας προσπάθειας . Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας για να μάθει περισσότερα και να του λυθούν απορίες που τυχόν έχει μετά από την συνέντευξη σας ,η να δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα
ΑΠ. Τo website μας είναι www.vip-pst.gr το E-mail μας είναι info@ vip-pst.gr και στο facebook https://www.facebook.com/pages/PST/.

Να συμπληρώσω ακόμα ότι για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα μας καλούν και εκτός Αθήνας .Έχουμε πάει στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, και τώρα πάμε στην Θεσσαλονίκη και Καβάλα .

ΕΡ. Πολύ σημαντική επισήμανση και για τους εκτός Αθήνας εργαζόμενους Ευχαριστώ για την συνομιλία μας και εύχομαι καλή χρονια
ΑΠ. Εγω σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και επίσης σε όλους Καλή και Ασφαλή Χρονιά.